2013.07. 06
Aleksandra Karpiuk
Aleksandra Karpiuk
Relacja z pierwszych warsztatów kulinarnych
W sobotę, 29 czerwca, w kuchni Centrum Kultury Prawosławnej wrzało. Odbyło się pierwsze warsztatowe spotkanie z cyklu „Tutejsze smaki”, podczas którego przygotowywaliśmy „Mrowisko”. Nauczyła nas tego matuszka Iwona Romańczuk.Pracę rozpoczęliśmy krótką modlitwą. Matuszka zwróciła uwagę na to, że podczas gotowania najważniejsza jest modlitwa i pozytywne uczucia w stosunku do ludzi, dla których przygotowujemy potrawę, ponieważ dania zrobione od serca zawsze są smaczne. Atmosfera w kuchni była spokojna i radosna, wszyscy bardzo przykładali się do pracy. W efekcie każdy z nas mógł zabrać do domu i podarować bliskim talerz słodkości.
Kiedy już wysmażyliśmy ostatnie ciastko, usiedliśmy przy wspólnym stole z kubkami herbaty i kawy w rękach i spałaszowaliśmy nasze „mrowisko”. To była bardzo sympatyczna sobota, a każdy z uczestników z radością wyraził chęć uczestnictwa w kolejnych spotkaniach.